2012-11-18

Preparar Paella

 
 
Vill bara dela med mig utav något som jag älskar att
tillaga...... och äta.
Paella!
Vi har sedan ca 30 år tillbaka tillbringat mycket tid
i Spanien där min pappa och hans fru har hus.
Har genom deras fina grannar och vänner lärt mig att
laga denna maträtt under öppen eld.
Har genom åren släpat med mig hem, paellapannor, paellaris
och andra tillbehör otaliga gånger.
 
Och det har blivit en tradition att laga Paella härhemma
varje gång barnen fyller år.
Dom fyller år på sommaren.
Men det har även hänt att jag, som fyller i slutet på oktober,
även då har tillagat denna underbara maträtt.
Ser nog rätt roligt ut när jag står ute i "trädgården"
påpälsad, lagandes Paella...........
-Det bjuder jag på!
 
Numera finns det även här i Sverige, Paellapannor, paellabrännare
och dyligt. Så det har blivit lite enklare med åren.
Har köpt mig en sån där händig gasbrännare som är
just avsedd att användas till just Paella-matlagning
(på Svea Energi, Kryddstigen)
 
Tänkte visa lite hur man gör.........
(lite svårt att ange mängden av allt.
Skjuter lite från höften lixom...)
Övning ger färdighet!
 
Paella Valenciana
Ps. Bilderna är taget från en underbar semestervecka i Spanien
med bästa brudarna

Detta behövs.
 
Kyckligdelar
(i Spanien använder man kanin åxå, men vi hoppar det)
Paella-ris
 (helst Paella-ris med det funkar med avorioris
Gröna Bönor
(typ Haricovert)
Krossade tomater
Olivolja
Salt och Vitpeppar.
Colorante
(eller gurkmeja)
Grönsaks och Kyckling-buljong
Elefantbönor
(eller stora vita bönor)
 

 
Värm olja i Paellapanna
Lägg försiktigt i kyckligdelarna och
salta och peppra ordentligt 
och bryn dom lätt.
 
 
Häll över krossade tomater.
Och häll över buljong så att det täcker kycklingen
(nästan upp till kanten)
Låt koka tills kycklingen är halv-klar....

Häll över bönorna

 
.........Och riset.
Man kan hälla det som i en ring som ovan och
när riset sticker upp ca 1 cm över buljongytan,
vet man att det är rätt bra doserat.
 

 
Sänk värmen nu
eller ta bort brinnade ved

 
........Och låt koka tills riset är klart.

 
Låt sedan Paellan vila i 5-10 minuter under en tidning.
(rätt kul att jag hade en Dagens Nyheter i Spanien)

 
Sen är det klart!


 
Serveras med Citron, baguette
och goda vänner!
 
Lycka till och KramKram

1 kommentar:

  1. Ååå det där såg riktigt gott ut! :)
    Det var jag som maila till dej angående jobb, Emelie Wigert.

    Kika gärna in på min blogg jag har designat själv i lite lantlig stil :) Gå in på: www.wildwoodflower.blogg.se, sen kommer det upp en ruta där du ska skriva in användarnamn & lösen, då skriver du:
    Användarnamn: emelie
    Lösen: minprivata :)

    Hoppas du gillar bloggen, och hoppas du söker en extrajobbare!

    Kram på dej!

    SvaraRadera